פורום המומחים הלאומי לבינה מלאכותית, שהוקם ביוזמת שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה גילה גמליאל, החל את פעילותו והתכנס לראשונה בגן הטכנולוגי בירושלים.
הפורום, אשר מאגד 40 מומחים מובילים מהאקדמיה,התעשייה והחברה האזרחית, יהיה אמון על גיבוש אסטרטגיה ומדיניות לאומית לקידום שימוש בטוח ואחראי בבינה מלאכותית בישראל.
במהלך המפגש הראשון של הפורום, נדונו סוגיות מרכזיות הניצבות בפני ישראל בתחום הבינה המלאכותית אם ברצונה לשמור על מעמדה כמעצמה עולמית, ובהן:
• דרכים להגדלת מספר המומחים לבינה מלאכותית בישראל
• השקעה ממשלתית לצמצום פער תשתיות החישוב בישראל, בדגש על האקדמיה והסטארט-אפים
• מענה להגבלות החדשות על ייצוא שבבים מתקדמים לישראל
• עיצוב רגולציה מאפשרת וגמישה, לצד ודאות עסקית ותאימות בינלאומית
• הטמעה אחראית של בינה מלאכותית במשרדי הממשלה לייעול השירותים לאזרח
• קידום אוריינות בינה מלאכותית בציבור הרחב, בדגש על אוכלוסיות מוחלשות
•גיבוש אסטרטגיה לאומית לבינה מלאכותית.
במסגרת פעילותו, יתכנס הפורום באופן עיתי ובהתאם לצרכים שיעלו. במקביל, יפעלו במסגרתו קבוצות עבודה בנושאי ליבה, ובהם אסטרטגיה לאומית לבינה מלאכותית, הון אנושי ותשתיות, מדיניות ורגולציה, פעילות בזירה הבינלאומית ועתיד שוק התעסוקה.
משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה מוביל את הפעילות הממשלתית בתחום הבינה המלאכותית באמצעות מספר ערוצים, ובהם התוכנית של פורום תל"ם, האגף למדיניות בינה מלאכותית, המדען הראשי, אגף קו האופק ומדע וקהילה. בימים אלו פועל המשרד גם לקידום תוכנית "AI לכל ילד", שמטרתה להנגיש בינה מלאכותית מגיל צעיר, בדגש על אזורי הפריפריה.
פורום המומחים, שנבחר בתהליך מקצועי מתוך למעלה מ-220 מועמדים שנענו לקול קורא, משקף את מגוון בעלי העניין הרלוונטיים לתחום הבינה המלאכותית בישראל. בין חבריו נמנים חוקרים בכירים ממוסדות אקדמיים מובילים, נציגי חברות בינלאומיות כגון Nvidia,Amazon ,
Oracle , Google, Microsoft ו-Walmart,
לצד נציגי חברות מובילות בתעשיית ההייטק הישראלית כדוגמת Taboola, Wix ו-Rapyd.
כמו כן, משתתפים בפורום נציגים מארגוני החברה האזרחית ומכוני מחקר, כולל המכון הישראלי לדמוקרטיה, מכון RISE, האגודה הישראלית לאתיקה בבינה מלאכותית ומרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה גילה גמליאל שיזמה את הקמת הפורום הלאומי, בירכה את המשתתפים והדגישה את החשיבות שהיא רואה בשיתוף הפעולה בין הממשלה, האקדמיה, ותעשיית ההייטק: "הבינה המלאכותית היא הטכנולוגיה המגדירה של העשור שלנו, ואולי אף של המאה הנוכחית. המטרה שהצבתי למשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה היא להוביל את מדינת ישראל לעמדת מפתח בינלאומית בתחום הבינה המלאכותית בכל המישורים – בהשקעות, במחקר ופיתוח, בהון אנושי, בתשתיות מחשוב, באסטרטגיה ממשלתית, בשיתופי פעולה בינלאומיים וברגולציה תומכת חדשנות.האתגרים רבים, אך ההזדמנויות עצומות ונמצאות בכל תחומי החיים. בינה מלאכותית היא טכנולוגיה חשובה ומרכזית מכדי שהממשלה תגבש את המדיניות לגביה לבד, ולכן הקמנו את פורום המומחים הזה."
עוד בישיבת הפורום הלאומי הוצגו סקירות מקצועיות מנציגי המשרד: עו"ד יוסף גדליהו, מנהל המרכז הממשלתי לרגולציה ומדיניות בינה מלאכותית, הציג את העשייה הממשלתית בתחום; ד"ר זיו קציר מנהל התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית מרשות החדשנות סקר את עיקרי התוכנית; וד"ר ויקטור ישראל, מנהל אגף בכיר קו האופק במשרד, שירטט מגמות עולמיות בתחום.
עו"ד יוסף גדליהו, המרכז המקצועי של הפורום, ציין כי: "הפורום ימלא תפקיד חיוני בעיצוב המדיניות הלאומית של ישראל לבינה מלאכותית, ויסייע לגשר על פערי הידע האינהרנטיים בתחום. הוא ממנף את מומחיותם של בכירי האקדמיה, התעשייה והחברה אזרחית מתחומים מגוונים כגון טכנולוגיה, רגולציה, כלכלה, אתיקה, תעסוקה, אסטרטגיה בינלאומית, תשתיות, תקשורת ועוד. שילוב נציגי כלל בעלי העניין בשיח הדדי מפרה יאפשר לממשלה לפעול באופן מיטבי לקידום המשק והחברה הישראלית בעידן הבינה המלאכותית המתהווה".